LonnekerLand

Stichting Lonneker Land
130 hectare natuur- en recreatiegebied toegankelijk voor publiek
Vanaf 10 april 2016 is het gebied open voor publiek.

Van vliegbasis naar uniek natuur- en recreatiegebied

Twente krijgt er zo’n 130 hectare natuur- en recreatiegebied bij, ten zuiden van de grote startbaan. Vele kilometers aan hekken zijn dan weggehaald en geven de fietser, wandelaar maar ook de dieren ruim baan. De Lonnekerberg en Hof Espelo en de landgoederen van Driene zijn weer met elkaar verbonden. Informatie is te vinden op
www.vliegbasistwenthe.info

Fliegerhorstroute
Niet alleen de natuurgebieden zijn dan met elkaar verbonden. Het nieuwe belevingspad in het gebied wordt aangesloten op bestaande wandel- en fietsroutes. Zo ontstaat een netwerk waarop je bijvoorbeeld vanuit Lonneker via Hof Espelo en de voormalige vliegbasis Twenthe naar ‘t Holthuis kan fietsen. Je volgt dan de zogenoemde Fliegerhorstroute: vernoemd naar het ruim 1500 hectare grote vliegveld dat de Duitsers in 1940 aanlegden. De route-app Fietsen in Overijssel geeft vanaf half april toegang tot de 26 km lange Fliegerhorstroute.

Herinneringspad
Naast een fietsroute, is er ook een ruiter- en mountainbikeroute die in de loop van het seizoen worden uitgepijld. Later dit jaar verschijnt nog bijzondere landschapskunst in het gebied met daarbij verhalen uit het verleden. De oude schietbaan bijvoorbeeld. Soldaten leerden hier schieten met boordwapens van gevechtsvliegtuigen.

Geelgors

Levend Landschap
De Fliegerhorst fietsroute voert je langs talloze cultuurhistorische bezienswaardigheden in het gebied tussen Hengelo, Oldenzaal en Enschede. In dit oude landschap vind je middeleewse markestenen en splitterboxen uit WOII waar vliegtuigen verdekt stonden opgesteld. Maar ook voormalige brandstoftanks van de voormalige vliegbasis Twenthe die zijn omgevormd tot vogeluitkijkpunt. Geïnteresseerd in de boeiende geschiedenis van dit gebied? Lees dan eens het boek “Levend Landschap, een cultuurgeschiedenis van het Lonneker Land en de Vliegbasis Twenthe” van Jan Schukkink. Het is verkrijgbaar via www.afdh.nl.

Poelkikker en veldleeuwerik
Langs het belevingspad dat over de voormalige vliegbasis loopt, ontdek je meanderende beken en poelen waar de poelkikker en kamsalamander zich thuis voelen. Maar ook de veldleeuwerik kun je horen. Dit is in Twente een zeldzame broedvogel die op het terrein van de voormalige vliegbasis goed stand houdt. Dat komt mede door het open karakter en het schrale grasland zonder bomen en struiken en de rust die er heerst.

Stille getuigen
Het in totaal zo’n drie kilometer lange belevingspad voert je langs oude militaire objecten als stille getuigen van de geschiedenis.

Parallax
Twee voormalige opslagtanks voor brandstof (het Air Fuel Station Zuid) zijn opengesneden, deels ontmanteld en helemaal schoongemaakt. Via een tunnel betreedt u de ‘Parallax’. Deze twee uitkijkpunten geven je een fraai uitzicht over het open veld waar reeën en vogels te zien zijn. Een ontwerp van kunstenaar Paul de Kort en landschapsarchitect Marcel Eekhout.

Drie ingangen
Vanaf drie ingangen is het nieuwe natuur- en recreatiegebied toegankelijk. Aan de oostkant, bij Vliegveldweg 345 een klein stukje de Grefteberghoekweg op, is aan de linkerhand straks ruimte om auto’s te parkeren. De andere ingangen, bij de Weerseloseweg 356 het karrespoor op, of aan de Noordkant van de Grefterberghoekweg, zijn geschikt als ingang voor de wandelaar en fietser.